19.02.2011

Dacă am fi singuri în imensitatea Cosmosului, n-am auzi niciun zgomot. Ce sinistru!

În spaţiul cosmic, nimeni nu te poate auzi ţipând, însă nu se poate spune că acolo nu există zgomote. În spaţiul extraterestru există gaze, care fac posibilă deplasarea undelor sonore, însă acestea sunt mult mai puţin dense decât atmosfera terestră. Aerul conţine 30 de miliarde de miliarde de atomi pe centimetrul cub, în vreme ce în spaţiul cosmic media este de numai doi atomi.
Dacă aţi sta la marginea unui nor de gaze interstelar şi un sunet ar veni prin el spre dumneavoastră, numai câţiva atomi pe secundă v-ar lovi timpanul – prea puţin pentru a auzi ceva. Un microfon extrem de puternic ar putea constitui o soluţie, dar în lipsa lui, omul este practic surd în spaţiul cosmic. Urechile noastre nu sunt la înălţimea situaţiei.
Chiar dacă aţi sta alături de o supernovă explodând, gazele rezultate s-ar dilata atât de repede, încât densitatea lor ar scădea accelerat, astfel că aţi auzi doar un zgomot vag.
Sunetul nu circulă bine nici pe Marte: atmosfera planetei roşii are densitatea de numai 1 % din cea a Terrei. Pe Pământ, sunetul unui ţipăt poate străbate un kilometru înainte de a fi absorbit de aer; pe Marte, ar fi inaudibil la o distanţă de 15 metri.
Găurile negre generează sunete. Există o astfel de gaură în norul de galaxii Perseus, la 250 de milioane de ani-lumină depărtare de noi. Semnalul ei a fost detectat în 2003 sub forma razelor X (care călătoresc oriunde fără probleme), cu ajutorul satelitului de observaţie Chandra al NASA. Nimeni nu-l va auzi însă vreodată, fiindcă este cu 57 de octave mai jos decât nota do major – de peste un milion de miliarde de ori sub pragul de percepţie al auzului uman. Aceasta este cea mai profundă notă detectată vreodată oriunde în univers şi aduce cu si bemol -sau cu sunetul unei vuvuzele.

09.02.2011

Enigma..

Găsim cam peste tot, chiar şi în aritmetică, o mulţime de enigme nedezlegate. Povestea arabă care urmează ne-o arată cu prisosinţă.
Un om dorea să se asigure că, după ce va muri, cei trei fii ai săi vor găsi un bun sfătuitor. Le-a lăsat, aşadar, moştenire şaptesprezece cămile, cu instrucţiuni clare:
- Cel mai mare dintre voi va avea parte de jumătate din cămile, cel de-al doilea de o treime, iar mezinul de a noua parte.
Citind testamentul, cei trei au fost de-a dreptul năuciţi. Au cerut sfatul prietenilor. Câţiva le-au spus să vândă cămilele şi să împartă banii în felul arătat de tatăl lor. Un altul socotea că testamentul nu putea fi aplicat şi că nu avea, prin urmare, nicio valoare.
In sfârşit, au găsit un om cu judecată, care le-a spus:
- Este cât se poate de uşor. Am să vă împrumut eu o cămilă, pe care o veţi adăuga celorlalte şaptesprezece, astfel rezultând 18 cămile. Cel mai mare va căpăta jumătate dm cămile, adică nouă. Cel de-al doilea va primi o treime, adică şase. Mezinul va primi două, adică a noua parte. Asta înseamnă, cu totul, şaptesprezece cămile. Atunci o să-mi iau şi eu cămila înapoi.
Cei trei fii găsiseră cel mai bun sfătuitor. Se spune – dar nimeni nu poate şti dacă lucrurile au stat într-adevăr aşa – că a rămas multă vreme în preajma lor.