20.04.2011

Microcosmosul si Macrocosmul. Doctrina celor 7 cosmosuri





Cunoasteti expresiile “macrocosmos” si “microcosmos”. Ele inseamna “marele cosmos” si “micul cosmos”, “marea lume” si “mica lume”. Universul este privit ca un “mare cosmos” si omul ca un “mic cosmos”, analog cu cel mare. Astfel s-a stabilit, intr-un anumit fel, ideea unitatii si similitudinii intre om si lume, a corespondentei dintre Macrocosmos si Microcosmos.
Doctrina celor doua cosmosuri se gaseste in Kabala si in alte sisteme mai vechi. Dar aceasta doctrina este incompleta si este imposibil de a obtine ceva pe baza ei, de a fonda ceva pe ea, pentru ca aceasta invatatura nu este decat un fragment, o ramasita a unei invataturi ezoterice mult mai vechi, si mult mai complete, despre cosmosuri sau lumi inglobate unele in altele, si toate create dupa imaginea si asemanare celei mai mari dintre ele, care le contine pe toate celelalte. “Ceea ce este sus este si jos” este o expresie referitoare la cosmosuri.
Dar este esential de stiut ca doctrina completa a cosmosurilor nu vorbeste de doua, ci de sapte cosmosuri continute unele in altele. Doar o viziune globala a celor sapte cosmosuri, in relatiile lor mutuale, poate sa ne dea o imagine completa a universului. Ideea celor doua cosmosuri asemanatoare, vestigiu unic, salvat accidental, al unei mari invataturi complete, este atat de partiala incat nu poate oferi nici o idee despre analogia dintre om si univers.
Doctrina cosmosurilor considera sapte cosmosuri. Primul este Protocosmosul – “primul cosmos”. Al doilea este Ayocosmos – cosmosul sfant sau Megalocosmosul, “marele cosmos”. Al treilea este Macrocosmosul – “cosmosul vast”. Al patrulea este Deuterocosmos – “al doilea cosmos”. Al cincilea este Mesocosmos – “cosmosul intermediar”. Al saselea este Tritocosmos – “al treilea cosmos”. Al saptelea este Microcosmosul – “cosmosul mic”.
Protocosmosul este Absolutul in raza creatiei sau lumea.
Ayocosmosul este lumea guvernata de 3 legi (“Toate lumile” in raza creatiei).
Macrocosmosul este lumea noastra stelara sau Calea Lactee (lumea guvernata de 6 legi in raza creatiei).
Deuterocosmosul este Soarele, sistemul solar (lumea guvernata de 12 legi).
Mesocosmosul este “Toate planetele” (lumea guvernata de 24 de legi), sau Pamantul ca reprezentant al lumii planetare.
Tritocosmosul, guvernat de 48 de legi, este omul.
Microcosmosul, guvernat de 96 de legi este atomul.
Putem vedea ca, in ordinea generala a celor sapte cosmosuri, Microcosmosul si Macrocosmosul sunt atat de indepartate unul de altul incat pentru omul ignorant este imposibil de vazut sau de stabilit intre ele vreo analogie directa. Fiecare cosmos este o fiinta insufletita care traieste, respira, gandeste, simte, se naste si moare. Toate cosmosurile rezulta in urma actiunii acelorasi forte si acelorasi legi. Legile sunt pretutindeni aceleasi. Dar ele nu se manifesta identic pe diferite planuri ale universului, adica pe diferite nivele. Cosmosurile nu sunt deci cu totul analoage unele cu celelalte. Doar trei cosmosuri, luate impreuna, sunt perfect analoage cu oricare alt grup de trei cosmosuri.
Conditiile actiunii legilor pe fiecare plan, adica in fiecare cosmos, sunt determinate de doua cosmosuri adiacente, cel care este deasupra si cel care  este dedesubt. Trei cosmosuri imediat alaturate dau o imagine completa a manifestarii legilor in univers. O asemenea imagine nu poate fi data de un singur cosmos. Astfel, pentru a cunoaste bine un cosmos, este indispensabil sa cunoastem si cele doua cosmosuri adiacente, cel care este deasupra si cel care este dedesubt, adica cel care este mai mare si cel care este mai mic. Luate impreuna, aceste doua cosmosuri determina pe al treilea care se gaseste intre ele. Macrocosmosul si Mirocosmosul, luate impreuna, determina Tritocosmosul. Deuterocosmosul si Tritocosmosul determina Mesocosmosul si asa mai departe.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu